Zero waste i less waste – skąd się wzięły i dlaczego warto się nimi zainteresować?
Chroń planetę w domowych w warunkach – stosuj recykling!
Znaki ekologiczne na opakowaniach
Certyfikat ekologiczny – ważne uprawnienia nie tylko dla branży żywnościowej
Czym jest proces biodegradacji i kompostowania surowców?
Jak dyrektywa plastikowa wpłynie na branżę gastronomiczną?
Czym jest tworzywo PLA? Poznajcie bioplastik i bio surowce!
worzywo PLA (polilaktyd, czyli kwas polimlekowy) to polimer pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z kukurydzy lub trzciny cukrowej i jeden z najpopularniejszych dziś bioplastików. Najpowszechniejszy jest oczywiście w branży gastronomicznej i szeroko pojętych opakowaniach, jednak z powodzeniem korzysta się z niego również w medycynie. Poznaj jego przewagi nad tworzywami sztucznymi!
Rodzaje opakowań na wynos w gastronomii. Postaw na ekologię!
Postawy proekologiczne to dzisiaj już nie wyświechtane hasła, ale niezwykle ważny aspekt, który bierze pod uwagę coraz więcej konsumentów. Raport Ministerstwa Środowiska „Badanie świadomości ekologicznej mieszkańców Polski” z 2017 roku wykazał, że już ponad 53% Polaków regularnie segreguje odpady, zaś prawie połowa z nas deklaruje podejmowanie działań w celu zmniejszenia ilości generowanych przez siebie śmieci. To kluczowa informacja szczególnie dla branży gastronomicznej: aby pozostać konkurencyjnym na rynku i odpowiadać na potrzeby klientów, koniecznym jest stosowanie takich opakowań na wynos, które łączą w sobie i praktykę użytkowania, i ekologię.