Grille i pikniki na łonie natury to świetny sposób na spędzenie czasu z bliskimi przy smacznym jedzeniu i napojach. Niestety, wybór zwykłych, plastikowych naczyń i sztućców, choć praktyczny, jest bardzo szkodliwy dla planety. Możesz je jednak zastąpić ekologicznymi naczyniami. Sprawdź, jakie talerze i sztućce na grilla wybrać oraz dlaczego warto się na nie zdecydować.
Jak przygotować grilla? Zacznij od akcesoriów
Przygotowanie grilla nie może obejść się bez niezbędnych akcesoriów. Do najważniejszych z nich należą oczywiście naczynia. Jakie z nich będą odpowiednie? Ceramiczne czy porcelanowe półmiski, talerze i kubki można bardzo łatwo potłuc i zniszczyć. Ponadto zajmują one sporo miejsca i są dość ciężkie, co jest szczególnie ważne, gdy wybierasz się na piknik na rowerze albo planujesz zorganizować go po dłuższej wędrówce. Nic zatem dziwnego, że od lat furorę na grillach i piknikach robią naczynia jednorazowe. Lekkie, a jednocześnie solidne i wytrzymałe talerze i tacki są niezbędne, aby wygodnie i w komfortowych warunkach zjeść ulubione przysmaki.
Poza jednorazowymi talerzykami, tackami i kubkami, niezbędnym wyposażeniem są też sztućce. I w tym przypadku warto postawić na łyżki, widelce i noże jednorazowe. Są one wystarczająco ostre i praktyczne, aby wygodnie pokroić kiełbaskę lub małe warzywa oraz rozsmarować masło na kanapce. Są lekkie i poręczne, a po użyciu nie trzeba przejmować się ich myciem, bowiem wystarczy je po prostu wyrzucić do śmietnika.
Jednorazowe sztućce i naczynia sprawdzają się zatem doskonale podczas imprez plenerowych każdego rodzaju. Niestety, to, co jest korzystne dla nas, nie jest już tak dobre dla środowiska. Okazuje się bowiem, że standardowe naczynia i sztućce jednorazowe są wykonane z plastiku lub innych tworzyw sztucznych.
Plastikowe naczynia a środowisko
Wpływ plastikowych naczyń, sztućców, kubków i słomek wykonanych z tworzyw sztucznych na środowisko jest bardzo negatywny. Obecnie plastik stanowi około 70% zanieczyszczeń wód i oceanów. Morskie zwierzęta z głodu często zjadają plastikowe elementy, co sprowadza na nie poważne choroby, a nawet ryzyko śmierci. Obecność plastiku w ich organizmach świadczy jednak również o tym, że znajduje się on i w ludzkim menu.
Zwierzęta lądowe także wcale nie są w lepszej sytuacji. Równie często padają ofiarą połknięcia plastikowych wytworów człowieka. Ponadto sam plastik rozkłada się przez setki lat. To sprawia, że za kilka wieków plastikowe talerze i widelce, które wykorzystaliśmy na weekendowym grillu, nadal będą zanieczyszczały planetę.
Impreza w plenerze? Tylko z naczyniami ekologicznymi
Jeśli zależy Ci na czystości Ziemi i trosce o wszystkie jej organizmy żywe, zrezygnuj z plastikowych naczyń. Jakie talerzyki na grilla wybrać zamiast tworzyw sztucznych? Najlepszą alternatywą są akcesoria wykonane z ekologicznych materiałów np. naczynia z trzciny cukrowej.
Wybór ekogadżetów jest całkiem spory! Produkty te wytwarzane są najczęściej z resztek roślin, głównie trzciny cukrowej, ale też ze skrobi pozyskiwanej z kukurydzy, ziemniaków czy soi. Na rynku dostępne są talerze, kubki i inne akcesoria wyprodukowane ze źdźbeł pszenicy i liści bambusa. Ponadto do wyboru, są również naczynia papierowe lub drewniane. Niektóre akcesoria są do tego stopnia ekologiczne, że możesz je nawet… zjeść. Na przykład, talerze z otrąb pszennych są lekkie, poręczne, a w dodatku po użyciu stają się zdrową i smaczną przekąską.
Co istotne, część z naczyń i opakowań ekologicznych powstaje z odpadów, które w innym razie zostałyby spalone. W ten sposób zyskują nowe życie i pomagają chronić środowisko naturalne.
Naczynia ekologiczne – praktyczne i wytrzymałe
Niewątpliwą zaletą naczyń ekologicznych jest ich funkcjonalność. Są one tak samo użyteczne, jak standardowe talerze i kubeczki plastikowe. Nie musisz się zatem obawiać o przeciekanie czy przedarcie naczynia podczas użytkowania. Wysokiej jakości naczynia są odporne na wysokie i niskie temperatury, co pozwala na serwowanie zimnych i gorących posiłków. Możesz je wkładać do lodówki i zamrażarki na kilka godzin. Cechują się też wodoodpornością, nie musisz się zatem obawiać, że podczas korzystania szybko nasiąkną płynami i zmiękną.
Najważniejszym atutem tego rodzaju naczyń jest ich ekologiczność. Naczynia są w pełni biodegradowalne. Możesz je kompostować nawet w przydomowym kompostowniku. Dzięki swemu naturalnemu pochodzeniu, po zużyciu nadają się do wyrzucenia. W krótkim czasie całkowicie się rozłożą, stając się naturalnym nawozem. Średni czas rozkładu w optymalnych warunkach wynosi około 1-2 miesięcy, czyli nieporównywalnie krócej niż w przypadku naczyń z plastiku.
Najpopularniejsze produkty
Ekologiczny kapturek KEBAB brązowy 160x170mm – 1000 szt.
- Wymiary [mm]: 160x170
- Ilość sztuk: 1000
- Cena/szt: 0,03 zł netto/szt
- 33,00 zł netto
40,59 zł brutto
Rodzaj | do kebaba |
---|---|
Wymiary [mm] | 160x170 |
Pojemność [ml] | - |
Ilość sztuk | 1000 |
Pakowanie | zgrzewka |
Cena/szt | 0,03zł netto/szt |
Cena | 33,00 zł netto 40,59 zł brutto |
Ekologiczny papier pakowy biały – 350x500mm – 10kg – ryza
- Wymiary [mm]: 350x500
- Ilość sztuk: 1 ryza (10kg)
- Cena/szt: 91,90 zł netto/szt
- 91,90 zł netto
113,04 zł brutto
Rodzaj | do kebaba |
---|---|
Wymiary [mm] | 350x500 |
Pojemność [ml] | - |
Ilość sztuk | 1 ryza (10kg) |
Pakowanie | karton |
Cena/szt | 91,90zł netto/szt |
Cena | 91,90 zł netto 113,04 zł brutto |