Bez kategorii

Ekologiczne naczynia na grilla i piknik

Grille i pikniki na łonie natury to świetny sposób na spędzenie czasu z bliskimi przy smacznym jedzeniu i napojach. Niestety, wybór zwykłych, plastikowych naczyń i sztućców, choć praktyczny, jest bardzo szkodliwy dla planety. Możesz je jednak zastąpić ekologicznymi naczyniami. Sprawdź, jakie talerze i sztućce na grilla wybrać oraz dlaczego warto się na nie zdecydować.

Jak przygotować grilla? Zacznij od akcesoriów

Przygotowanie grilla nie może obejść się bez niezbędnych akcesoriów. Do najważniejszych z nich należą oczywiście naczynia. Jakie z nich będą odpowiednie? Ceramiczne czy porcelanowe półmiski, talerze i kubki można bardzo łatwo potłuc i zniszczyć. Ponadto zajmują one sporo miejsca i są dość ciężkie, co jest szczególnie ważne, gdy wybierasz się na piknik na rowerze albo planujesz zorganizować go po dłuższej wędrówce. Nic zatem dziwnego, że od lat furorę na grillach i piknikach robią naczynia jednorazowe. Lekkie, a jednocześnie solidne i wytrzymałe talerze i tacki są niezbędne, aby wygodnie i w komfortowych warunkach zjeść ulubione przysmaki.

Poza jednorazowymi talerzykami, tackami i kubkami, niezbędnym wyposażeniem są też sztućce. I w tym przypadku warto postawić na łyżki, widelce i noże jednorazowe. Są one wystarczająco ostre i praktyczne, aby wygodnie pokroić kiełbaskę lub małe warzywa oraz rozsmarować masło na kanapce. Są lekkie i poręczne, a po użyciu nie trzeba przejmować się ich myciem, bowiem wystarczy je po prostu wyrzucić do śmietnika.

Jednorazowe sztućce i naczynia sprawdzają się zatem doskonale podczas imprez plenerowych każdego rodzaju. Niestety, to, co jest korzystne dla nas, nie jest już tak dobre dla środowiska. Okazuje się bowiem, że standardowe naczynia i sztućce jednorazowe są wykonane z plastiku lub innych tworzyw sztucznych.

Plastikowe naczynia a środowisko

Wpływ plastikowych naczyń, sztućców, kubków i słomek wykonanych z tworzyw sztucznych na środowisko jest bardzo negatywny. Obecnie plastik stanowi około 70% zanieczyszczeń wód i oceanów. Morskie zwierzęta z głodu często zjadają plastikowe elementy, co sprowadza na nie poważne choroby, a nawet ryzyko śmierci. Obecność plastiku w ich organizmach świadczy jednak również o tym, że znajduje się on i w ludzkim menu.

Zwierzęta lądowe także wcale nie są w lepszej sytuacji. Równie często padają ofiarą połknięcia plastikowych wytworów człowieka. Ponadto sam plastik rozkłada się przez setki lat. To sprawia, że za kilka wieków plastikowe talerze i widelce, które wykorzystaliśmy na weekendowym grillu, nadal będą zanieczyszczały planetę.

Impreza w plenerze? Tylko z naczyniami ekologicznymi

Jeśli zależy Ci na czystości Ziemi i trosce o wszystkie jej organizmy żywe, zrezygnuj z plastikowych naczyń. Jakie talerzyki na grilla wybrać zamiast tworzyw sztucznych? Najlepszą alternatywą są akcesoria wykonane z ekologicznych materiałów np. naczynia z trzciny cukrowej.

Wybór ekogadżetów jest całkiem spory! Produkty te wytwarzane są najczęściej z resztek roślin, głównie trzciny cukrowej, ale też ze skrobi pozyskiwanej z kukurydzy, ziemniaków czy soi. Na rynku dostępne są talerze, kubki i inne akcesoria wyprodukowane ze źdźbeł pszenicy i liści bambusa. Ponadto do wyboru, są również naczynia papierowe lub drewniane. Niektóre akcesoria są do tego stopnia ekologiczne, że możesz je nawet… zjeść. Na przykład, talerze z otrąb pszennych są lekkie, poręczne, a w dodatku po użyciu stają się zdrową i smaczną przekąską.

Co istotne, część z naczyń i opakowań ekologicznych powstaje z odpadów, które w innym razie zostałyby spalone. W ten sposób zyskują nowe życie i pomagają chronić środowisko naturalne.

Naczynia ekologiczne – praktyczne i wytrzymałe

Niewątpliwą zaletą naczyń ekologicznych jest ich funkcjonalność. Są one tak samo użyteczne, jak standardowe talerze i kubeczki plastikowe. Nie musisz się zatem obawiać o przeciekanie czy przedarcie naczynia podczas użytkowania. Wysokiej jakości naczynia są odporne na wysokie i niskie temperatury, co pozwala na serwowanie zimnych i gorących posiłków. Możesz je wkładać do lodówki i zamrażarki na kilka godzin. Cechują się też wodoodpornością, nie musisz się zatem obawiać, że podczas korzystania szybko nasiąkną płynami i zmiękną.

Najważniejszym atutem tego rodzaju naczyń jest ich ekologiczność. Naczynia są w pełni biodegradowalne. Możesz je kompostować nawet w przydomowym kompostowniku. Dzięki swemu naturalnemu pochodzeniu, po zużyciu nadają się do wyrzucenia. W krótkim czasie całkowicie się rozłożą, stając się naturalnym nawozem. Średni czas rozkładu w optymalnych warunkach wynosi około 1-2 miesięcy, czyli nieporównywalnie krócej niż w przypadku naczyń z plastiku.

Najpopularniejsze produkty

Trzcina MenuBox bez podziału – 230x158x70 – 50 szt.

  • Pojemność [ml]: 750
  • Ilość sztuk: 50
  • Cena/szt: 0,78 zł netto/szt
  • 39,00  netto
    47,97  brutto
Rodzajbez podziału
Wymiary [mm]230x158x70
Pojemność [ml]750
Ilość sztuk50
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,78zł netto/szt
Cena 39,00  netto
47,97  brutto

Ekologiczny kapturek KEBAB brązowy 160x170mm – 1000 szt.

  • Wymiary [mm]: 160x170
  • Ilość sztuk: 1000
  • Cena/szt: 0,03 zł netto/szt
  • 33,00  netto
    40,59  brutto
Rodzajdo kebaba
Wymiary [mm]160x170
Pojemność [ml]-
Ilość sztuk1000
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,03zł netto/szt
Cena 33,00  netto
40,59  brutto

Ekologiczny papier pakowy biały – 350x500mm – 10kg – ryza

  • Wymiary [mm]: 350x500
  • Ilość sztuk: 1 ryza (10kg)
  • Cena/szt: 91,90 zł netto/szt
  • 91,90  netto
    113,04  brutto
Rodzajdo kebaba
Wymiary [mm]350x500
Pojemność [ml]-
Ilość sztuk1 ryza (10kg)
Pakowaniekarton
Cena/szt 91,90zł netto/szt
Cena 91,90  netto
113,04  brutto
Wróć do listy wpisów