Opakowania

Catering dietetyczny – ekologiczne opakowania, bez których biznes gastronomiczny już się nie obejdzie

Opakowania biodegradowalne dla gastronomii

Wychodzenie naprzeciw potrzebom klientów jest jedną z kluczowych zasad, do której trzeba stosować się, jeżeli chcemy, aby nasz biznes – i zyski – rosły. W niezwykle konkurencyjnej branży gastronomicznej oznacza to dziś przede wszystkim przechodzenie na ekologiczne opakowania na wynos, z roku na rok coraz popularniejsze wśród konsumentów. Badania pokazują, że Polacy coraz częściej zwracają uwagę na to, w co i jak zapakowane jest jedzenie, które zamawiają. Kolejnym trendem jest oczywiście catering dietetyczny – opakowania do niego również. Lubimy bowiem nie tylko zdrowo i niskokalorycznie zjeść; lubimy także, aby posiłki, które do nas docierają, były zdrowe również dla planety. Faktorem do podjęcia decyzji zakupowej będzie więc nie tylko cena vs. jakość, ale tak prozaiczna rzecz, jak opakowanie. Ekologiczny catering dietetyczny jest też mocno powiązany z dyrektywami unijnymi, które już od 2021 roku obowiązywać będą na terenie Wspólnoty. Nowe regulacje zakazują używania najpopularniejszych plastikowych przedmiotów codziennego użytku: sztućców, talerzy, słomek i mieszadełek do napojów, kubeczków styropianowych, patyczków higienicznych i patyczków do balonów oraz, co bardzo istotne, pojemników na żywność wykonanych z plastiku.

Eko pudełka catering: jakie produkty są niezbędne?

Warto podkreślić, iż catering dietetyczny i ekologiczne opakowania jak najbardziej idą ze sobą w parze; nie trzeba rezygnować z funkcjonalności na rzecz dbania o planetę. Zdrowe posiłki mogą bez problemu zostać opakowane w równie „zdrowe” pudełka: zaczynając od ekologicznych opakowań menubox z trzciny cukrowej, poprzez pojemniki na sałatkę z tektury z biodegradowalną powłoką PLA, aż po jednorazowe, ekologiczne pojemniki na zupę. Wszystkie te eko pudełka dla cateringu występują w różnych pojemnościach i wersjach (np. z podziałem na przegródki w menuboxach lub bez); w pełni trzymają temperaturę posiłków i są bardzo estetyczne. To samo tyczy się sztućców: wykonane są z C-PLA, czyli poliaktydu odpornego na wysokie temperatury i całkowicie biodegradowalne. Na uwagę zasługują również słomki: z bambusa, ryżu, ze słomy, a nawet… z makaronu! Taka eko dieta pudełkowa zwieńczona powinna być także wygodną, papierową torbę w kolorze recycling. Przemyślany i zaplanowany w ten sposób catering dietetyczny – i ekologiczne opakowania, które są jego integralną częścią – są podstawą dla wyróżnienia się na konkurencyjnym rynku diet pudełkowych. Eko opakowania stanowią bowiem niezwykle ważny element dla coraz większego odsetka konsumentów.

Ekologiczny catering dietetyczny, czyli coś więcej niż tylko modna eko dieta pudełkowa

Rynek cateringu dietetycznego (ekologicznego, ale nie tylko; mnogość diet jest dziś ogromna) w ostatnich latach dosłownie eksplodował. Teraz jak na dłoni widać jednak, że dla potencjalnego klienta liczy się nie tylko to, co ma na talerzu, ale również i to, z czego ten talerz jest wykonany. W przypadku posiłków z dowozem standardem stają się więc eko pudełka; catering nie może się dziś już bez nich obejść. Powodów jest wiele: z jednej strony wzrasta świadomość konsumentów, dla których dieta pudełkowa to eko opakowania; z drugiej strony zaś w życie wchodzą regulacje unijne, zapisujące w prawie konieczność przejścia na opakowania ekologiczne, biodegradowalne i nie obciążające planety tak, jak produkowany z ropy naftowej plastik. Catering dietetyczny i opakowania również są częścią nowych zapisów, a patrząc na politykę Unii Europejskiej i wiodących gospodarek całego świata, spodziewać należy się kolejnych, dalej idących zmian w tym zakresie. Warto być na nie przygotowanym, a nawet nieco je wyprzedzać, dając klientom eko dietę pudełkową, której próżno szukać u konkurencji.