Opakowania

Jak otworzyć catering dietetyczny? Praktyczne wskazówki!

Pragniesz założyć własny biznes i w związku z tym zastanawiasz się, jak otworzyć catering dietetyczny? Należy zacząć od podstaw. Poznaj zasady branży, zapoznaj się z konkurencją, dowiedz się, jakie są ceny i przede wszystkim zastanów się, czy stać Cię na rozkręcenie własnego biznesu. Musisz wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, aby działalność szła do przodu, a nie stała w miejscu. Niniejszy artykuł pomoże Ci zrozumieć specyfikę tego biznesu.

O czym warto pomyśleć, otwierając catering dietetyczny?

Często wrzucasz w Internet hasło: jak założyć catering dietetyczny? Nic w tym dziwnego, chcąc rozpocząć biznes. Każdy kiedyś zaczynał i każdy chce wyłuskać dla siebie jak najwięcej, cennych informacji na każdy temat prowadzenia działalności.

Własne umiejętności

Jeżeli jesteś pewny i wiesz, że chcesz założyć catering dietetyczny, na wstępie warto zadać sobie pytanie: jakie mam do tego predyspozycje i umiejętności? W tym momencie skup się na sobie jako na właścicielu firmy. Przemyśl, czy jesteś w stanie udźwignąć kierowanie zespołem, wydawanie poleceń, ale także czy masz odpowiednie wykształcenie lub zamiłowanie, którego możesz użyć podczas tworzenia cateringu.

Odpowiedni budżet

Kolejnym istotnym – jak nie najważniejszym – elementem otwarcie własnego biznesu są fundusze. Skupiając się na analizie SWOT i tworzeniu profesjonalnego biznesplanu na pewno została ujęta także kwota. Należy wykonać dokładne wyliczenia, uwzględniając takie aspekty jak:

  • wynajem kuchni, pomieszczenia;
  • wynagrodzenie dla pracowników;
  • najważniejsze elementy wyposażenia;
  • remont;
  • opłaty administracyjne (ZUS, księgowa, podatki);
  • comiesięczne opłaty za media.

Oczywiście powyższe wypunktowania to niektóre z elementów, o których warto pomyśleć, jednak trzeba zwrócić uwagę na koszty stałe i koszty jednorazowe. Koszty stałe poniesiesz każdego miesiąca, dlatego musisz tak przeanalizować swoją sprzedaż i przychody, aby ze swobodą pokryć wszystkie zobowiązania i dodatkowo pomyśleć o wynagrodzeniu dla siebie.

Szacując, można powiedzieć, że na rozpoczęcie cateringu dietetycznego musisz przeznaczyć kwotę rzędu 100 do 150 tysięcy złotych.

Analiza biznesu

Koniecznie pomyśl nad tym, w jakiej lokalizacji chcesz otworzyć catering i czy dasz radę rozszerzyć swoją działalność, dowożąc produkty do klientów. Zastanów się, czy chcesz działać na terenie jednego miasta, regionu czy województwa, a może chcesz otworzyć biznes ogólnokrajowy. Musisz wziąć pod uwagę logistykę, słabe i mocne strony swoje działalności, pomyśleć nad cenami oferowanych usług oraz innymi wieloma ważnymi kwestiami.

Innowacyjny pomysł

Warto, aby Twój biznes wyróżniał się na tle konkurencji. Przeanalizuj, jak wiele cateringów dietetycznych ma w swojej ofercie coś, co zaskakuje, jest w atrakcyjnej cenie i spraw, aby to Twoje diety chcieli klienci. Dobrym rozwiązaniem są opakowania ekologiczne wykonane z naturalnych materiałów, dzięki którym nie przyczynisz się do zanieczyszczenia środowiska. Postaw na butelki ekologiczne, pojemniki cateringowe wykonane z trzciny cukrowej czy drewniane sztućce.

Może Twoją innowacją będzie zadbanie o ekologię, gdyż wiele firm cateringowych tego nie robi. Pomyśl tylko, jak wiele plastiku zużyjesz każdego dnia, dostarczając posiłki swoim klientom. Jeżeli zamienisz plastik na opakowania naturalne, to znacznie przyczynisz się do zmiany, jak również pokażesz klientom i konkurencji, że dbanie o środowisko i prowadzenie własnego biznesu mogą iść w parze.

Znakomitym rozwiązaniem jest także wrzucanie cyklicznych promocji na różne święta i typu Black Friday, Walentynki, jak również prowadzenie dobrze zorganizowanej strony, na której klienci składają zamówienie, zbierają punkty, a potem obniżają koszty za kolejne diety. Takie rozwiązanie z całą pewnością przyciągnie masę zainteresowanych, którzy chętnie skorzystają z Twoich usług.

Pracownicy

Catering dietetyczny to wbrew pozorom wymagające biznes, do którego należy zatrudnić wielu pracowników. Tak naprawdę ciężko Ci będzie zarządzać firmą, przygotowywać posiłki oraz je rozwozić samemu. Potrzebujesz do tego ludzi. Dlatego warto przemyśleć komu powierzyć zadania i ilu tych pracowników ostatecznie potrzebujesz.

W zależności od oferty musisz przygotować kilka diet atrakcyjnych dla Twoich klientów, jak również takich, które spełnią ich oczekiwania i zapotrzebowanie kaloryczne. Pamiętaj także o różnorodności, która jest kluczem w prowadzeniu biznes z jedzeniem. Do tego zadania potrzebujesz niewątpliwie wykwalifikowanego kucharza lub nawet dwóch. Poszukaj osoby, która będzie miała wiele różnorodnych pomysłów, dzięki którym zaskoczy gości.

Ludzie kupujący diety pudełkowe najczęściej decydują się na stosowną kalorykę, która ma im pomóc schudnąć lub przybrać na wadze. W związku z tym możesz skorzystać z pomocy dietetyka. Zastanów się, czy zatrudnić go na cały etat. Wiedza dietetyka da Ci naprawdę wiele, zwłaszcza jeżeli chodzi o diety wegańskie bezglutenowe czy indywidualne.

Kolejną ważną osobą w firmie jest kierowca, a nawet kilka takich osób. Musisz przeanalizować, jak wiele klientów zamówi diety i na którą godzinę należy je rozwieść. W tym wypadku trzeba odpowiedzialnie i rzetelnie podejść do sprawy, gdyż każdy z klientów musi dostać zamówioną dietę na wybraną godzinę.

Możesz jeszcze zastanowić się, czy potrzebujesz kogoś od marketingu. Pamiętaj także, że dobra księgowa pomoże Ci w zarządzaniu przedsiębiorstwem.

Dlaczego warto sięgnąć po opakowania ekologiczne?

Wyróżnianie się na tle konkurencji jest niezwykle istotnym elementem, a po opakowania ekologiczne sięga mało kto. Dlatego bądź wyjątkowy i jeszcze bardziej zyskaj w oczach przyszłych klientów. Nie wybieraj rozwiązań plastikowych, gdyż przyczyniają się do pogłębienia zanieczyszczenia planety i mogą znacząco zmienić smak serwowanych przez Ciebie potraw.

Wyróżnianie się na tle konkurencji jest niezwykle istotnym elementem, a po opakowania ekologiczne sięga mało kto. Dlatego bądź wyjątkowy i jeszcze bardziej zyskaj w oczach przyszłych klientów. Nie wybieraj rozwiązań plastikowych, gdyż przyczyniają się do pogłębienia zanieczyszczenia planety i mogą znacząco zmienić smak serwowanych przez Ciebie potraw.

Warto wybierać jednorazowe opakowania naturalne, ponieważ:

  • sprzyjają planecie i środowisku;
  • są biodegradowalne;
  • nie zmieniają smaku potraw;
  • są wytrzymałe;
  • są bezpieczne dla zdrowia;
  • łatwo się je otwiera.

Co więcej, na opakowaniach jednorazowych ekologiczny możesz z łatwością umieścić nazwę swojej firmy i wyglądać jeszcze bardziej profesjonalnie.

Podsumowanie

Chcąc założyć własny catering dietetyczny, należy rzetelnie podejść do sprawy, myśląc dokładnie nad wszystkimi kwestiami związanymi z otwarciem. Branża gastronomiczna to ciężki kawałek chleba, jednak jeżeli masz na to odpowiedni budżet, pomysł, jesteś świadom swoich obowiązków, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć spełniać marzenia.

Jednym z wielu elementów, nad którymi należy pomyśleć, otwierając catering, są także opakowania. Najlepsze i najbezpieczniejsze dla zdrowia, jednocześnie najatrakcyjniejsze znajdziesz w Natural Pack. Kup hurtowo naturalne pojemniki, słomki z bambusa czy wygodne drewniane sztućce i zaskakuj swoich klientów. Firma oferuje także torby papierowe w hurcie czy w detalu, dlatego kompleksowo zaopatrzysz swój biznes.