Bez kategorii

Jak wybrać odpowiednie opakowania na kebab?

Pojemniki na zupę PLA

Kebaby to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Polsce, i często są pierwszym wyborem przy zamówieniach na wynos z restauracji. Nic zatem dziwnego, że restauracje, bary i food trucki oferujące ten smakołyk cieszą się dużym uznaniem klientów. Jak zapakować kebab na wynos? W czym go umieścić, aby zachować pełnię smaku i zapewnić komfort podczas jedzenia?

Kebaby na wynos – opakowania trwałe i praktyczne

Pojemniki wykorzystywane do pakowania kebabów powinny być trwałe i solidne, aby nie zniszczyły się pod wpływem ciężaru przenoszonych potraw. Ważne, by były też odporne na wilgoć i nie przesiąkały sosami. To istotna cecha, bowiem różne rodzaje kebabów wymagają odmiennego podania. W niektórych wykorzystuje się m.in. jogurty i sos pomidorowy. Pojemniki muszą być więc na tyle wytrzymałe, aby gęsty jogurt nie wylał się ani nie przesiąkł przez pudełko i tym samym nie pobrudził klienta.
Wszystkie pojemniki na kebab muszą mieć też niezbędne atesty i certyfikaty zezwalające na kontakt z żywnością i przenoszenie jedzenia. Ich cena powinna być niska, aby zakup opakowań nie stanowił znacznej pozycji w miesięcznych kosztach firmy.

Pożegnaj opakowania plastikowe

Coraz więcej klientów zwraca również uwagę na to, aby opakowania stosowane w punktach z jedzeniem na wynos były ekologiczne. Właściciele barów czy food trucków, którym zależy na budowie wizerunku ekologicznej marki, powinni zatem zastanowić się nad wyborem pojemników eko.

Dotychczas kebaby najczęściej pakowano w pudelka plastikowe. Wynikało to z wielu przyczyn. Zapewne jedną z nich była solidność opakowań, ale także bezpieczeństwo przenoszenia i niska cena zakupu. Trzeba jednak pamiętać również o tym, że przez długi czas opakowania z tworzyw sztucznych były po prostu jedynym sposobem na bezpieczne zapakowanie jedzenia na wynos. Na rynku nie było dla nich alternatywy. Na szczęście dziś to się zmieniło i lokale wydające kebaby na wynos nie muszą decydować się na plastikowe, szkodliwe dla środowiska pojemniki. Jakie opakowania na kebaby zatem wybrać jako alternatywę dla pudełek PET? Zamiast nich warto postawić na opakowania ekologiczne.

Ekologiczne opakowania na kebab – dlaczego warto?

Polacy często decydują się zjeść na mieście, powodów jest wiele, a liczba pojemników niezbędnych do zapakowania posiłków jest ogromna. Standardowe pojemniki są wykonywane z plastiku, czyli surowca o bardzo szkodliwym dla środowiska działaniu. Pojemniki plastikowe rozkładają się setki lat, zanieczyszczając glebę, morza i oceany. Szkodzą nie tylko zwierzętom lądowym i morskim, ale również ludziom. Ograniczenie ilości wykorzystywanych każdego dnia opakowań plastikowych jest więc w interesie nas wszystkich.

Pojemniki ekologiczne pomagają znacząco zredukować ilość plastiku, jakim otaczamy się na co dzień. Dzięki nim zmniejszeniu ulega też produkcja odpadów i emisja dwutlenku węgla. Ekoopakowania są najczęściej produkowane z resztek roślin, które w innym przypadku zostałyby po prostu zniszczone i wyrzucone. Stworzenie z nich pudełek sprawia, że resztki roślinne zyskują drugie życie. To zatem idealny przykład recyklingu.

Pudełka są wykonywane z różnych surowców: skrobi pozyskiwanej z soi, ziemniaków i kukurydzy, trzciny cukrowej, liści bambusa czy otrąb pszennych. Produkcja opakowań z tak wielu rodzajów materiałów sprawia, że żadne z owych źródeł nie jest nadmiernie eksploatowane. Proces produkcji opakowań ekologicznych wywiera niski wpływ na środowisko.

Bardzo ważną zaletą opakowań eko w kontekście przechowywania kebabów jest ich solidność i trwałość. Ekologiczne kebab boxy nie przeciekają, są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Są odporne na wysokie i niskie temperatury, co sprawia, że można w nich przechowywać gorące lub zimne potrawy. Mają niezbędne atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Ich zaletą jest też korzystna cena.

Ekologiczne opakowania są w pełni biodegradowalne. W idealnych warunkach rozkładają się nawet w ciągu miesiąca, a w mniej korzystnym środowisku proces ten zajmuje zwykle 1-2 miesiące dłużej. Pojemniki tego typu można kompostować na domowym kompostowniku i tym samym powtórnie wykorzystać surowiec użyty do ich produkcji.

Najpopularniejsze produkty

Trzcina MenuBox bez podziału – 230x158x70 – 50 szt.

  • Pojemność [ml]: 750
  • Ilość sztuk: 50
  • Cena/szt: 0,78 zł netto/szt
  • 39,00  netto
    47,97  brutto
Rodzajbez podziału
Wymiary [mm]230x158x70
Pojemność [ml]750
Ilość sztuk50
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,78zł netto/szt
Cena 39,00  netto
47,97  brutto

Ekologiczny kapturek KEBAB brązowy 160x170mm – 1000 szt.

  • Wymiary [mm]: 160x170
  • Ilość sztuk: 1000
  • Cena/szt: 0,03 zł netto/szt
  • 33,00  netto
    40,59  brutto
Rodzajdo kebaba
Wymiary [mm]160x170
Pojemność [ml]-
Ilość sztuk1000
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,03zł netto/szt
Cena 33,00  netto
40,59  brutto

Ekologiczny papier pakowy biały – 350x500mm – 10kg – ryza

  • Wymiary [mm]: 350x500
  • Ilość sztuk: 1 ryza (10kg)
  • Cena/szt: 91,90 zł netto/szt
  • 91,90  netto
    113,04  brutto
Rodzajdo kebaba
Wymiary [mm]350x500
Pojemność [ml]-
Ilość sztuk1 ryza (10kg)
Pakowaniekarton
Cena/szt 91,90zł netto/szt
Cena 91,90  netto
113,04  brutto
Wróć do listy wpisów