Opakowania

Jakie opakowania są najmniej uciążliwe dla środowiska?

Wprowadzony przez Parlament Europejski zakaz sprzedaży i używania jednorazowego plastiku stanowi impuls dla gastronomii, by dowiedzieć się, jakie opakowania są najmniej uciążliwe dla środowiska. Na rynku od lat dostępne są biodegradowalne rozwiązania, ale ze względu na pojawiające się nowości, właścicielom restauracji i osobom odpowiedzialnym za dostawy może być trudno ocenić, które opakowania są ekologiczne. Przychodzimy więc z pomocą, wyjaśniając, jakie opakowania są najmniej uciążliwe dla środowiska – dzięki temu unikniesz nietrafionego zamówienia.

Jakie opakowania dla gastronomii są ekologiczne?

Branża gastronomiczna musi nauczyć się, które opakowania są ekologiczne nie tylko ze względu na zakaz Parlamentu Europejskiego, ale również oczekiwania gości. Rosnąca świadomość konsumencka oraz przekonanie, że mamy realny wpływ na stan naszej planety, sprawiają, że goście i osoby korzystające z cateringu zwracają uwagę na to, jakie opakowania są ekologiczne. Właściciele gastronomii szukają alternatywy dla plastikowych opakowań także ze względu na pandemię, która zmusiła wszystkich do zamawiania jedzenia na wynos – generuje to oczywiście większe ilości odpadów szkodliwych dla środowiska. Rozwiązaniem są dostępne na rynku produkty takie jak:

Jakie jeszcze opakowania są najmniej uciążliwe dla środowiska? W przypadku gastronomii, która przestawiła się na produkcję gotowych dań do odgrzania przez gości w domu, doskonale sprawdzi się szkło – szczególnie, jeśli słoiki będą zwracane przez klientów do restauracji. Warto również zachęcać gości do korzystania z własnych opakowań. Jeżeli prowadzisz kawiarnię, powiedz stałym klientom, żeby przychodzili z kubkiem termicznym lub innym opakowaniem na kawę – możesz nawet zaproponować rabat na kawę.

Jakich opakowań dla gastronomii unikać?

Niezależnie od tego, czy prowadzisz kawiarnię, catering dietetyczny, czy restaurację, unikaj opakowań styropianowych – niestety to nadal jedno z najczęściej stosowanych w gastronomii rozwiązań. Styropianowe pojemniki do dań na wynos powstają między innymi ze styrenu, a więc substancji uznawanej za szkodliwą dla środowiska. Czas rozkładu takich opakowań trwa mniej więcej 500 lat, dlatego dużo lepszym rozwiązaniem są pojemniki biodegradowalne.

Dla wielu właścicieli lokali gastronomicznych największą przeszkodą jest cena – jako producent opakowań ekologicznych śmiało możemy powiedzieć, że koszty biodegradowalnych pojemników na wynos będą maleć ze względu na ich rosnącą popularność. Drugą kwestią jest po prostu bezpieczeństwo – czy naprawdę chcesz serwować swoim gościom jedzenie w opakowaniu, które zawiera substancję szkodliwą dla środowiska, a w nadmiarze również dla zdrowia człowieka?

Czym charakteryzują się opakowania ekologiczne?

Zastanawiasz się, jakie opakowania można uznać za ekologiczne? W najprostszym ujęciu chodzi o wszystkie pojemniki, których stosowanie w gastronomii jest mniej uciążliwe dla środowiska niż na przykład styropian czy zwykły plastik. To mogą być opakowania wykonane z materiałów poddających się recyklingowi takich jak tektura i karton, ale również pojemniki przeznaczone do wielokrotnego użytku, które generują mniej odpadów.

Domyślamy się jednak, że nie chcesz inwestować w opakowania ekologiczne na oślep – w końcu jest to większy wydatek niż w przypadku standardowych pojemników. Możesz się pogubić w określeniach, których używają producenci opakowań. Ekologiczne, biodegradowalne, eko, do recyklingu. Jakie są tak naprawdę cechy opakowania ekologicznego? Przede wszystkim przyjazność dla środowiska – dotyczy to zarówno tego, co się dzieje z pudełkami po ich użyciu, jak i samego procesu produkcji.

Szukając rozwiązania dla swojego lokalu gastronomicznego, sięgaj po opakowania, które nie są szkodliwe i nie znajdą się w morzu lub okolicznym lesie na kilkaset kolejnych lat. Równolegle zadbaj o edukację pracowników oraz gości, pokazując im, że mogą przychodzić z własnymi pojemnikami na wynos.

Podsumowanie

Odpowiedź na pytanie, jakie opakowania są najmniej uciążliwe dla środowiska, jest w gruncie rzeczy prosta – to produkty, które po wyrzuceniu do śmieci, nie zalegną na dnie morza bądź na wysypisku na kolejne kilkaset lat. Oczywiście należy zachować zdrowy rozsądek i uważnie zapoznać się z ofertą producenta – dzisiaj co drugi produkt jest eko, a jego skład często pozostawia wiele do życzenia, podważając pierwotną ideę. Zwróć więc uwagę na opisywane przez producenta cechy opakowania ekologicznego i spróbuj dowiedzieć się czegoś więcej. Przede wszystkim jednak zadbaj o zmianę nawyków wśród pracowników i gości – ważna jest nie tylko wiedza, które opakowania są ekologiczne, ale również działanie.