Opakowania

Jak dyrektywa plastikowa wpłynie na branżę gastronomiczną?

Dyrektywa plastikowa

Dyrektywa plastikowa – czym jest norma EN 13432?

Już w 2021 roku na terenie Unii Europejskiej zakazane będzie używanie dziesięciu rodzajów jednorazowych produktów wykonanych z plastiku, a posiadających swoje w pełni funkcjonalne, biodegradowalne odpowiedniki. The Single-Use Plastics Directive, znana w Polsce jako Dyrektywa plastikowa, ma na celu ograniczenie negatywnego wpływu plastikowych odpadów na środowisko naturalne oraz stopniowe przejście do korzystania z biotworzyw biodegradowalnych i biotworzyw kompostowalnych. Ponadto od roku 2025, aby wprowadzić do sprzedaży plastikowe korki i nakrętki, trzeba będzie na stałe przymocować je do butelki, a wszystkie plastikowe butelki będą musiały być wykonane z materiałów z recyclingu (po pięciu latach wartość ta wzrośnie do 30%). To, czy dany produkt wykonany jest z biotworzywa, określa zaś funkcjonująca od lat norma EN 13432. W ten sposób potwierdza się przydatność opakowań do recyklingu organicznego (kompostowania). I chociaż z początku brzmieć może to jak skomplikowany proces, na rynku znajduje się już wiele ekologicznych alternatyw dla plastiku.

Jak dyrektywa plastikowa wpłynie na branżę gastronomiczną?

Nowe wytyczne unijne od 2021 roku zakazują użycia najpopularniejszych plastikowych przedmiotów codziennego użytku. Znajdują się wśród nich:

  • plastikowe widelce, noże, łyżki, talerze, słomki i mieszadełka do napojów,
  • plastikowe pojemniki na żywność,
  • styropianowe kubeczki,
  • patyczki higieniczne,
  • plastikowe patyczki do balonów.

W praktyce oznacza to konieczność przejścia na biotworzywa, czyli surowce, które ulegają biodegradacji – i na tym przede wszystkim polega szeroko omawiana dyrektywa plastikowa. 2020 jest więc rokiem, który branża gastronomiczna poświęcić powinna na przygotowania do kluczowych dla niej zmian. W naszym sklepie znajdziesz wszystko, czego w związku z tymi zmianami potrzebujesz: biodegradowalne pojemniki gastronomiczne, ekologiczne opakowania na wynos, kubki, sztućce oraz słomki.

Czym jest biodegradacja?

Biodegradacja, czyli degradacja biotyczna, to powszechny proces biochemiczny, polegający na rozkładzie szkodliwych substancji organicznych na prostsze związki. Przeprowadzany jest przez organizmy żywe, głównie przez głównie bakterie i grzyby, jak również pierwotniaki, promieniowce oraz glony. W przypadku biotworzyw biodegradowalnych chodzi o rozkład polimerów, z których są stworzone: stanowią bowiem źródło pożywienia dla organizmów żywych, które dokonują ich rozkładu. Jeżeli więc opakowanie, talerz, kubek czy sztućce wyprodukowano z biotworzywa, nie będzie ono zalegać setkami lat na wysypisku, ale ulegnie rozkładowi w znacznie szybszym czasie oraz nie obciąży naszej i tak już zanieczyszczonej planety.

Jak biotworzywa przyczyniają się do ochrony środowiska naturalnego?

Znane i używane masowo do tej pory tworzywa sztuczne – z plastikiem na czele – mogą rozkładać się w środowisku nawet kilka tysięcy lat. Biotworzywa zaś mogą to zrobić w czasie nie dłuższym niż kilka lat (pod wpływem odpowiednich czynników okres ten można liczyć nawet w kilkudziesięciu dniach!). Nic dziwnego, iż znalazły tak szerokie zastosowanie w produkcji opakowań: dzięki możliwości kompostowania pozwalają na wydajną likwidację zużytych opakowań.

Czym jest norma 13432 i co określa?

Norma EN 13432 wprowadzona została, aby w jasny sposób określać, iż dany produkt jest w pełni biodegradowalny i kompostowalny. Chcąc spełnić te wymagania, producent musi tak zaprojektować swój proces technologiczny, aby jego produkt:

  • nie miał w składzie metali ciężkich (oraz innych niebezpiecznych pierwiastków),
  • pozbawiony był farb i pigmentów (w nadrukach i barwieniach) bazujących na metalach ciężkich i/lub mających w składzie polimerów odpornych na rozkład,
  • rozkładał się w kontrolowanych warunkach nie dłużej, niż sześć miesięcy i ulegał rozpadowi w co najmniej 90%.

Biotworzywa biodegradowalne – dlaczego nie tylko trzeba, ale warto na nie przejść?

Dyrektywa plastikowa w branży gastronomicznej jawi się nieco jako zło konieczne, jednak przejście na biotworzywa to opłacalny biznesowo ruch. Ekologiczna świadomość Polaków rośnie z roku na rok: segregujemy odpady, staramy się produkować ich mniej (idee less waste i zero waste) oraz zważamy na to, gdzie i jak wytwarzane są produkty, z których korzystamy na co dzień. Kiedy więc zamawiamy jedzenie na wynos, to chcemy otrzymać je w pojemnikach podlegających biodegradacji. Ważne więc, aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom potencjalnych klientów, budując w ten sposób tak zaufanie, jak i przywiązanie do marki. Co więcej, warto to zrobić zanim będzie to konieczność wymagana prawem – w czym chętnie w naszym sklepie pomożemy.

Ekologiczny MenuBox 2-dzielny
250x160x70 - 50szt.

  • Pojemność [ml]: 1000
  • Ilość sztuk: 50
  • Cena/szt: 0,77 zł netto/szt
  • 38,50  netto
    47,36  brutto
Rodzaj2-dzielny
Wymiary [mm]250x160x70
Pojemność [ml]1000
Ilość sztuk50
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,77zł netto/szt
Cena 38,50  netto
47,36  brutto

Ekologiczny MenuBox 8" bez podziału
210x210x40 - 50 szt.

  • Pojemność [ml]: 900
  • Ilość sztuk: 50
  • Cena/szt: 0,74 zł netto/szt
  • 37,00  netto
    45,51  brutto
Rodzajbez podziału
Wymiary [mm]210x210x40
Pojemność [ml]900
Ilość sztuk50
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,74zł netto/szt
Cena 37,00  netto
45,51  brutto

Ekologiczny MenuBox 8" 3-dzielny
220x200x70 - 50 szt.

  • Pojemność [ml]: 900
  • Ilość sztuk: 50
  • Cena/szt: 0,79 zł netto/szt
  • 39,50  netto
    48,59  brutto
Rodzaj3-dzielny
Wymiary [mm]220x200x70
Pojemność [ml]900
Ilość sztuk50
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,79zł netto/szt
Cena 39,50  netto
48,59  brutto

Ekologiczny MenuBox 9" 3-dzielny
229x229x40 - 200 szt.

  • Pojemność [ml]: 1200
  • Ilość sztuk: 200
  • Cena/szt: 0,80 zł netto/szt
  • 160,00  netto
    196,80  brutto
Rodzaj3-dzielny
Wymiary [mm]229x229x40
Pojemność [ml]1200
Ilość sztuk200
Pakowaniekarton
Cena/szt 0,80zł netto/szt
Cena 160,00  netto
196,80  brutto

Biotworzywa kompostowalne w gastronomii

Chociaż Dyrektywa plastikowa może spędzać sen z powiek wielu właścicielom firm z branży gastronomicznej, należy potraktować jej wytyczne nie jak zagrożenie i przeszkodę, ale jako szansę na unowocześnienie biznesu i przejście na jego ekologiczną stronę. Dostępne w naszym sklepie opakowania z bioplastiku spełniają wyśrubowane unijne normy, co przełoży się na zadowolenie klientów i podkreśli twoją dbałość o środowisko naturalne i proekologiczną postawę.