Bez kategorii

Pakowanie jedzenia na wynos – Jakich opakowań użyć?

Jednorazowy logowany dekielek do pojemnika na sałatkę

Pakowanie jedzenia na wynos odbywa się każdego dnia w wielu restauracjach, barach czy cateringach dietetycznych. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że większość tego rodzaju miejsc używa do pakowania jedzenia materiałów, które rozkładają się setki, a nawet tysiące lat. To nieekologiczne opakowania na wynos i plastikowe pojemniki najbardziej zanieczyszczają morza i oceany. Jeżeli chcesz zmienić tę sytuację, ale też wzmocnić wizerunek firmy, to zapoznaj się z naszym artykułem. Pokazujemy, jaki wpływ na planetę mają opakowania ekologiczne lub pojemniki cateringowe wykonane z materiałów biodegradowalnych.

Opakowania ekologiczne a wpływ na środowisko

Pakowanie dań na wynos jest czynnością wykonywaną przez tysiące miejsc gastronomicznych, każdego dnia, w tym samym czasie. Opakowania plastikowe towarzyszą nam od lat, jednak czy kiedykolwiek przeszło Ci przez myśl, że rodzaj opakowania na wynos ma wpływ na środowisko? Ponad połowa odpadów znajdujących się w morzach i oceanach pochodzi od człowieka i są to między innymi plastikowe sztućce, pojemniki na jedzenie, butelki i torby jednorazowe. Dlaczego te produkty są tak niebezpieczne? Ponieważ:

  • zanieczyszczają podwodny świat, który wpływa na cały ekosystem,
  • są niebezpieczne dla zwierząt,
  • rozkładają się od 100 do nawet 1000 lat, cały czas zatruwając środowisko.

Z punktu widzenia konsumenta, plastik niekorzystnie wpływa na walory smakowe pożywienia, często zmieniając je na gorsze. Jak w takim razie pakować jedzenie, aby dobrze smakowało, a opakowania były bezpieczne w transporcie i estetyczne? Czy istnieje skuteczny zamiennik plastiku?

Ekologiczne opakowania na wynos ratunkiem dla planety

W co pakować jedzenie na wynos jak nie w plastik? Rozwiązań jest naprawdę sporo. My proponujemy klientom:

Osoby działające w branży HoReCa powinny mieć także na uwadze dyrektywę plastikową. Zakazuje ona produkowania oraz używania plastikowych patyczków higienicznych, sztućców, talerzy, słomek mieszadełek, pojemników do żywności czy styropianowych kubków .Od 2025 butelki plastikowe będą musiały być wykonane w 25% z materiału recyklingowanego. Co to tak naprawdę oznacza? Restauratorzy będą musieli zapomnieć o pakowaniu jedzenia w pojemniki plastikowe. Warto więc zawczasu przygotować się na nadchodzące zmiany.

Bezpieczne i estetyczne materiały, którym można zaufać

Każdy producent opakowań ekologicznych powinien proponować swoim klientom kilka rozwiązań, dając możliwość wyboru. Opakowania na wynos wykonuje się z wielu materiałów, takich jak:

  • mączkę kukurydzianą,
  • otręby pszenne,
  • rPet,
  • papier,
  • trzcinę cukrową,
  • bambus,
  • makaron,
  • ryż,
  • słomę.

Wymienione materiały mają swoje wady i zalety. Przeanalizuj je i wybierz materiał spełniający Twoje wymogi. Wiele z nich dobrze nadaje się do przechowywania gorących dań, ponieważ utrzymują walory smakowe jedzenia i wytrzymują długi transport.

Istnieje także biodegradowalny plastik tworzony z PLA i kwasu mlekowego, który rozkłada się do 90 dni. Z materiału PLA produkuje się także biodegradowalne folie do zgrzewania, dzięki którym dodatkowo zabezpieczysz danie.

Korzyści wynikające z używania materiałów ekologicznych

Ekologiczne opakowania dla gastronomii na wynos:

  • nie przyczyniają się do zatruwania środowiska,
  • są bezpieczne dla zdrowia zwierząt i ludzi,
  • nie zmieniają smaku i zapachu potraw,
  • są lekkie i wygodne do przechowywania potraw i do ich przewożenia,
  • wpływają na podniesienie wizerunku firmy,
  • są stosunkowo niedrogie.

Podsumowanie

Jeżeli dotychczas firma korzystała z rozwiązań plastikowych, to warto to, czym prędzej zmienić. Natural Pack proponuje klientom opakowania ekologiczne na wynos, butelki ekologiczne, a nawet torby papierowe oferowane w hurcie i detalu. Na początek można wypróbować ich produkty i przekonać się, że ich używanie ma sens, a potrawy w nich zapakowane wyglądają estetyczniej niż w plastiku.

Wróć do listy wpisów