Bez kategorii

Restauracja z jedzeniem na wynos – od czego zacząć?

Własny biznes w branży gastronomicznej może okazać się sposobem na atrakcyjny zarobek i realizację swoich pasji. Oczywiście taka forma prowadzenia działalności początkowo wymagała będzie odpowiednich nakładów finansowych, jednak równie ważny jest odpowiedni pomysł na biznes. Obecnie sporą popularnością cieszą się restauracje pozwalające nie tylko zjeść w lokalu, ale również te oferujące jedzenie na wynos lub z dowozem. O czym pamiętać i w jakie akcesoria niezbędne w restauracji serwującej potrawy poza lokalem warto się wyposażyć?

Sposób zbierania zamówień

Jeśli chcesz sprzedawać potrawy na wynos, musisz zapewnić klientom jak najwięcej opcji zamawiania jedzenia. Część z nich zapewne weźmie coś do domu podczas wizyty w Twojej restauracji, jednak spora grupa woli złożyć zamówienie zdalnie, a następnie odebrać je w lokalu lub skorzystać z dostawy. W obu przypadkach warto zbudować takie kanały komunikacji z klientami, jak:

  • własna strona internetowa z możliwością rezerwowania menu,
  • telefon kontaktowy, który dla wielu osób nadal pozostaje najwygodniejszą formą zamawiania jedzenia,
  • fanpage w mediach społecznościowych,
  • zewnętrzne aplikacje do zamawiania potraw,
  • specjalistyczne oprogramowanie do zbierania zamówień.

System odbioru posiłków

Musisz zastanowić się nie tylko nad tym, jak wybrać hurtownię opakowań na wynos, ale również nad sposobem dystrybucji jedzenia. Dobrym rozwiązaniem jest organizacja osobnego okienka lub lady, służącej do wydawania zapakowanych posiłków. Pozwoli to na sprawniejszą obsługę zarówno klientów zamawiających na wynos, jak i osób chcących zjeść na miejscu.

Jeśli zamierzasz sprzedawać żywność także z dowozem, możesz zatrudnić własnego kuriera lub skorzystać z usług dostawców pracujących dla popularnych platform do zamawiania jedzenia. W pierwszym przypadku ponosisz koszty paliwa, wynagrodzenia oraz pojazdu, jednak dostawca skupiony jest wyłącznie na rozwożeniu Twojego menu. W drugim – zamiast zatrudniania i wyposażania pracownika, płacisz prowizję za korzystanie z usług. Pamiętaj jednak, że kurierzy z popularnych aplikacji w godzinach szczytu często mają spore obłożenie, przez co realizacja Twoich dostaw może zajmować im więcej czasu.

Jak pakować dania na wynos?

Odpowiednie opakowania to akcesoria niezbędne w restauracji serwującej jedzenie z dowozem lub potrawy na wynos. Warto zadbać, by wybrane produkty nie tylko jak najdłużej utrzymywały optymalną temperaturę żywności, ale także były bezpieczne dla ludzi i przyjazne dla środowiska. Z tego powodu, opakowania ekologiczne do restauracji cieszą się obecnie ogromną popularnością.

Rezygnacja z plastiku to trend, który widoczny jest w branży HoReCa od kilku lat. W ostatnim czasie dynamikę odejścia od tworzyw sztucznych znacznie zwiększyły nowe przepisy tzw. dyrektywy plastikowej, całkowicie zakazującej wprowadzania do obrotu naczyń, sztućców, kubków, czy pojemników na żywność produkowanych z tworzyw sztucznych. Zatem jak pakować dania na wynos, aby nie naruszać prawa i jednocześnie nie przyczyniać się do dalszej degradacji środowiska? Firmy z branży gastro coraz częściej sięgają po biodegradowalne akcesoria, takie jak:

  • słomki produkowane z makaronu, bambusa czy naturalnej słomy,
  • sztućce z mączki kukurydzianej,
  • butelki wykonane z rPet,
  • jednorazowe menuboxy oraz inne opakowania ekologiczne do restauracji.

Jeśli nie plastikowe to jakie? Biodegradowalne akcesoria niezbędne w restauracji!

Obecnie na rynku istnieje już bardzo wiele alternatyw dla pojemników i sztućców z tworzyw sztucznych. Jeśli zastanawiasz się, jak pakować dania na wynos, nie szkodząc środowisku, oprócz wyżej wymienionych materiałów, możesz wykorzystać również papier, otręby pszenne, trzcinę cukrową, ryż, oraz wiele innych przyjaznych dla środowiska surowców. Jednym z najmodniejszych trendów ostatnich lat są jadalne naczynia oraz akcesoria jak np. talerze produkowane z ryżu czy oczyszczonych otrąb pszennych. Rozwiązania te mogą okazać się również akcesoriami niezbędnymi w restauracjach umożliwiających jedzenie wyłącznie w lokalu.

Jak wybrać hurtownię opakowań na wynos?

Nieprzypadkowo tak wiele miejsca w tym wpisie poświęcamy opakowaniom do pakowania żywności. Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej i cateringowej, niebawem będą zmuszeni całkowicie pożegnać się z plastikowymi, szkodliwymi dla środowiska „jednorazówkami”. Warto już teraz mieć na uwadze kwestie prawne oraz społeczną odpowiedzialność całego biznesu gastro i wybrać dostawcę, który oprócz przystępnej ceny, zaproponuje również szeroką gamę biodegradowalnych, ekologicznych opakowań do restauracji.

[/vc_column][/vc_row]

Najpopularniejsze produkty

Trzcina MenuBox bez podziału – 230x158x70 – 50 szt.

  • Pojemność [ml]: 750
  • Ilość sztuk: 50
  • Cena/szt: 0,78 zł netto/szt
  • 39,00  netto
    47,97  brutto
Rodzajbez podziału
Wymiary [mm]230x158x70
Pojemność [ml]750
Ilość sztuk50
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,78zł netto/szt
Cena 39,00  netto
47,97  brutto

Ekologiczny kapturek KEBAB brązowy 160x170mm – 1000 szt.

  • Wymiary [mm]: 160x170
  • Ilość sztuk: 1000
  • Cena/szt: 0,03 zł netto/szt
  • 33,00  netto
    40,59  brutto
Rodzajdo kebaba
Wymiary [mm]160x170
Pojemność [ml]-
Ilość sztuk1000
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,03zł netto/szt
Cena 33,00  netto
40,59  brutto

Ekologiczny papier pakowy biały – 350x500mm – 10kg – ryza

  • Wymiary [mm]: 350x500
  • Ilość sztuk: 1 ryza (10kg)
  • Cena/szt: 91,90 zł netto/szt
  • 91,90  netto
    113,04  brutto
Rodzajdo kebaba
Wymiary [mm]350x500
Pojemność [ml]-
Ilość sztuk1 ryza (10kg)
Pakowaniekarton
Cena/szt 91,90zł netto/szt
Cena 91,90  netto
113,04  brutto
Wróć do listy wpisów