Opakowania

Rodzaje opakowań na wynos w gastronomii. Postaw na ekologię!

Postawy proekologiczne to dzisiaj już nie wyświechtane hasła, ale niezwykle ważny aspekt, który bierze pod uwagę coraz więcej konsumentów. Raport Ministerstwa Środowiska „Badanie świadomości ekologicznej mieszkańców Polski” z 2017 roku wykazał, że już ponad 53% Polaków regularnie segreguje odpady, zaś prawie połowa z nas deklaruje podejmowanie działań w celu zmniejszenia ilości generowanych przez siebie śmieci. To kluczowa informacja szczególnie dla branży gastronomicznej: aby pozostać konkurencyjnym na rynku i odpowiadać na potrzeby klientów, koniecznym jest stosowanie takich opakowań na wynos, które łączą w sobie i praktykę użytkowania, i ekologię.

Opakowania na wynos, czyli ekologia w parze z funkcjonalnością

Powszechne w branży gastronomicznej i cateringowej; funkcjonowanie bez nich jest w zasadzie niemożliwe. Opakowania jednorazowe dla gastronomii kojarzą się nam przede wszystkim z tworzywami sztucznymi, które wędrują do kosza zaraz po wykorzystaniu. Na szczęście nie musi tak być, a Twoje możliwości jako właściciela restauracji czy firmy cateringowej sięgają daleko poza styropianowe pojemniki na jedzenie, których czas rozkładania się naukowcy szacują na ponad 500 lat! Pudełka gastronomiczne to dzisiaj oprócz ochrony środowiska także mnogość wyboru: kształtów, pojemności, kolorów oraz, przede wszystkim, funkcji – a wszystko to w duchu postaw ekologicznych.

Opakowania jednorazowe dla gastronomii w wersji eko – dziś bez tego ani rusz!

Opakowania na wynos to podstawa działania każdego biznesu gastronomicznego, a prym wiodą wśród nich oczywiście menu boxy: najbardziej uniwersalne, najczęściej używane i najbardziej charakterystyczne dla usługi jedzenia na dowóz. Tym bardziej warto zadbać o to, aby Twoje dania trafiały do klienta w opakowaniach na wynos, które spełniają normy ekologiczne i ograniczają zużycie plastiku, nie tracąc niczego z potrzebnych im właściwości. Dobrym przykładem są menu boxy z trzciny cukrowej: wytwarzane z pulpy trzcinowej, stanowiącej odpad uboczny pozyskiwania sacharozy z trzciny cukrowej. Znana także jako bagassa, daje drugie życie tworzywu, które przeznaczone było do wyrzucenia. Menu boxy z trzciny cukrowej mają różne pojemności; mogą mieć jedną, dwie lub trzy komory. Takie pojemniki gastronomiczne są odporne na uszkodzenia i temperaturę, dodatkowo uniemożliwiając skraplanie się pary wodnej.

Pojemniki cateringowe dla miłośników zup – oczywiście w wersji eko!

Równie popularnym daniem, bez którego nie obejdzie się tradycyjny polski obiad, jest zupa. I chociaż wydawać by się mogło, iż stworzenie biodegradowalnego opakowania na wynos dla potrawy płynnej nie wchodzi w grę, w praktyce nie stanowiło żadnej trudności. Pojemniki na zupę KRAFT wykonywane są z tektury z powłoką PLA – tak zaprojektowane opakowania cateringowe odznaczają się wysoką wodoodpornością, a także estetyką wykonania; gwarantują również zachowanie smaku zupy. W związku z tym plastikowe pojemniki gastronomiczne powoli odchodzą do lamusa, ustępując opakowaniom na wynos, które świetnie spełniają funkcję – jednocześnie dbając o środowisko naturalne.

Pojemniki gastronomiczne plastikowe a opakowania biodegradowalne

Chociaż dotychczas niezwykle popularne, pojemniki styropianowe na żywność nie spełniają norm nowoczesnego, świadomego konsumenta. Opakowania na jedzenie tego typu są po prostu szkodliwe dla środowiska: rozkłada się nawet pół wieku, a podstawą do ich produkcji jest ropa naftowa. Takie pojemniki cateringowe mają więc swoje korzenie w jednej z najbardziej szkodliwych dla planety gałęzi przemysłu! Dziś opakowania jednorazowe dla gastronomii muszą spełniać ekologiczne, korzystne dla nas wszystkich normy, zachowując jednocześnie walory praktyczne i estetyczne. Na szczęście wyprodukowanie opakowań na jedzenie w duchu ekologicznym nie stanowi już żadnego problemu, a obfitość wyboru zaspokaja potrzeby każdego typu restauracji, cateringu czy food trucka. Pojemniki cateringowe, które odznaczają się biodegrowalnością, mogą przybrać tak naprawdę każdy kształt, każdą pojemność i każdą funkcję: od menu boxów z trzciny cukrowej, poprzez pojemniki na zupę i misy sałatkowe KRAFT, aż po ekologiczne słomki. Prowadząc biznes gastronomiczny w wersji eko nie musisz więc wybierać między ochroną środowiska a komfortem klienta.

Pojemniki gastronomiczne, o których nie można zapomnieć: eko słomki

Jednak opakowania dla gastronomii to nie tylko menu boxy z trzciny cukrowej, pojemniki na zupę KRAFT czy misy sałatkowe. Świadomość konsumencka obejmuje również jednorazowe słomki, aspekt niezwykle nagłośniony przez media. Na szczęście chcąc pozostać w duchu eko mamy naprawdę spory wybór: od słomek z makaronu, poprzez słomki z ryżu aż do słomek z bambusa i słomy. Na szczególną uwagę zasługują zaś słomki z masy ryżowej, rozwiązanie zarówno ekologiczne, jak i stylowe (a także niezwykle ekonomiczne). Przystosowane zarówno do zimnych, jak i gorących napojów, nie odkształcają się, a na dodatek mogą pełnić też funkcję dekoracyjną. Jednocześnie wciąż pozostają jednorazowe, co w przypadku opakowań cateringowych ma niebagatelne znaczenie.

Opakowania gastronomiczne – sałatki pozostają świeże i estetyczne

Pojemniki styropianowe na żywność wiodły też prym w pakowaniu sałatek, co samo w sobie zaprzeczało idei zdrowej żywności. Na szczęście opakowania gastronomiczne do tego typu dań dają już możliwość połączenia postaw ekologicznych i wygody użytkowania. Doskonałym przykładem są oczywiście misy sałatkowe KRAFT: wykonane z tektury z powłoką PLA, a więc wysoko wodoodporne i przeznaczone do późniejszego recyclingu. Dostępne w różnych pojemnościach i średnicach, dają możliwość transportowania zarówno sałatek, jak i surówek, ale także deserów, chrupek, orzeszków czy innego rodzaju przekąsek. Dodajmy, iż opakowania dla gastronomii stworzone z tektury z powłoką PLA są także bezpieczne do użytku przez najmłodszych.