Opakowania

Wady i zalety opakowań szklanych

Wady i zalety opakowań szklanych są bardzo interesujące w kontekście dbania o środowisko, dlatego każda osoba nazywająca siebie miłośnikiem ekologii powinna zapoznać się z poniższym tekstem. Niemalże każde opakowanie ma swoje wady i zalety i jak wiadomo najlepsze opakowania ekologiczne to te wykonane z recyklingu lub materiałów naturalnych. Czy szkło należy do bezpiecznych tworzyw? Co przeważa na jego korzyść i czy jest coś niekorzystnego w tym materiale? Dzięki poniższemu tekstowi dowiesz się wszystkiego, co najważniejsze na temat opakowań szklanych. Czytając, wyciągnij wnioski na przyszłość i zdecyduj co jest najlepsze dla Twojego biznesu, a co dla planety.

Poznaj liczne zalety szklanych opakowań

Opakowanie szklane mają wady i zalety, jednak to te drugie przeważają na korzyść tego materiału. Co jest takiego w szkle, że tak chętnie opakowywano w nie najróżniejsze substancje i pożywienie? W poprzednich latach, zanim plastik zdobył rynek gastronomiczny to szkło stanowiło główny surowiec do pakowania. Przechowywano w nim pożywienie, płyny, alkohol czy nawet środki chemiczne. Wcześniej w szkle widziano wiele zalet, dlaczego więc to plastik zastąpił – ten wbrew pozorom – trwały materiał? Szkło ma od groma zalet. Poznaj je wszystkie:

  • możliwość recyklingu – jest to materiał niezwykle przyjazny środowisku, gdyż można z niego tworzyć nowe opakowania, dlatego szkła często używano do przechowywania produktów spożywczych i napojów. Niestety nie jest szybko biodegradowalne, a rozkłada się nawet tysiąc lat, jednak można je poddać recyklingowi, sprawiając, że cały czas jest w obiegu, gdyż nie traci swoich właściwości.
  • Plastyczność – szkło można dowolnie formować i tworzyć wymarzony słoik, duży pojemnik na kanapki czy pasującą do stylizacji restauracji butelkę i zaskakiwać metodami przechowywania, czy przewożenia.
  • Nie wchodzi w reakcje – nie przybiera smaków i zapachów produktów, które są zapakowane, tym samym szkło pozostaje obojętne na zawartość, czego nie można powiedzieć o wielu produktach z innego materiału.
  • Odporność na temperaturę – szkło bardzo dobrze znosi wysokie temperatury, wytrzymujący na przykład proces pasteryzacji, gdzie wcześniej słoiki są przetrzymywane w gorącej wodzie.
  • Higieniczność – szkło można bardzo łatwo oczyścić z zabrudzeń i ponownie użyć. Nawet jeżeli opakowanie jest niestandardowych kształtów, to wystarczy jedynie szczoteczka do czyszczenia, a produkt wygląda jak nowy. Szkło z łatwością myje się także w zmywarce.
  • Bezpieczeństwo dla zdrowia – przechowywane napoje lub pożywienie w szkle są w pełni bezpieczne, gdyż nie przenika do nich żadna chemiczna substancja, która może znajdować się na przykład w plastiku. Co więcej, opakowania ze szkła bardzo dobrze chronią zawartość, nie zmieniając zapachów ani smaków.

Szklane opakowania zazwyczaj są transparentne, jednak można je zabarwić, aby przechowywane w nich produkty były zgodne z normami i wytycznymi.

Czy szklane opakowania mają jakiekolwiek wady?

Wady opakowań szklanych jak najbardziej istnieją, jednak jest ich porównywalnie mniej niż zalet, które są o wiele ważniejsze. W tym momencie nasuwa się pytanie, dlaczego nadal nie korzystamy na tak szeroką skalę ze szkła co z plastiku? Poznaj kilka wad szklanych opakowań, dzięki którym zaspokoisz ciekawość:

  • duża objętość – nie da się ukryć, że szklane materiały zajmują dużo więcej miejsca niż te wykonane z plastiku czy papieru. W związku z tym prowadząc niedużą gastronomię właściciele sięgają po naczynia jednorazowe ekologiczne, które można wydać klientowi, a następnie wyrzucić, unikając czyszczenia, mycia i przechowywania. Osoby pracujące w małej gastronomii czy prowadzące biznesy typu food truck używają butelki ekologiczne, dzięki którym oszczędzają dużo przestrzeni, której na co dzień brakuje.
  • Kruchość – mimo tego, że szkło do przechowywania pożywienia, kosmetyków czy chemikaliów jest grube i trzeba naprawdę sporo siły, żeby je stłuc, to podczas transportu zdarza się to często. W związku z tym dla wielu przedsiębiorców korzystniejsze było wybranie nietłuczącego się plastiku, dzięki któremu towar przetrwa najdłuższą podróż.
  • Duży ciężar – szkło jest stosunkowo ciężkie niż inne materiały, dlatego niejednokrotnie sprawiało i sprawia wiele trudności, zwłaszcza w czasie transportu.

Co więcej, zapakowane w szkło rzeczy czy pożywienie wymagają dodatkowego opakowania od zewnątrz, aby nie stłukły się w czasie transportu. Dlatego te wszystkie procesy wymagają od przedsiębiorców dodatkowego nakładu finansowego oraz dodatkowych godzin pracy, które można wykorzystać na coś innego korzystając z innych opakowań.

Co wybrać do pakowania zamiast szkła?

Warto zacząć od tego, że wiele gastronomii, salonów kosmetycznych oraz innych przedsiębiorstw nie wyobraża sobie zrezygnowania ze szkła i zastąpienia go innym materiałem. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i tego, na czym zależy firmie. Liczne zalety szkła przyciągają wielu przedsiębiorców, którzy chętnie po nie sięgają, nie zważając nawet na wyższe koszta. Oczywiście niezależnie od tego, co dana osoba myśli na temat szkła jest kilka wyjątków, gdzie ten materiał jest niewskazany, a nawet kategorycznie zabroniony.

Jak łatwo się domyślić szkła nie poleca się używać w barach znajdujących się na kąpieliskach czy basenach, gdyż mogą powodować poważne uszkodzenie ciała. Lokale sprzedające pożywienie na wynos również nie decydują się na wybór materiałów szklanych, gdyż podają jedzenie klientom, którzy zabierają je i idą, w związku z tym opakowania powinny być jednorazowe i najlepiej biodegradowalne. Korzystanie ze szkła nie opłaca się także podczas dużych wydarzeń sportowych, gdyż sytuacja wygląda bardzo podobnie jak powyższe. Jeżeli zastanawiasz się, który materiał sprawdzi się najlepiej w zamian za szkło to warto wybierać opakowania przyjazne naturze, wykonane z biodegradowalnych surowców. Pokuś się o naczynia z trzciny cukrowej, butelki rPET czy nawet słomki z makaronu, ryżu, bambusa czy słomy.

Podsumowanie

W dzisiejszych czasach szkło jest ekskluzywnym materiałem, z którego korzystają nieliczni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby korzystać z opakowań szklanych podczas przewożenia pożywienia czy wydawania jedzenia w restauracjach. Jednak jeżeli chcesz używać innego materiału niż szkło, to celuj w te przyjazne środowisku i naturze, wykonane z materiałów biodegradowalnych i ekologicznych. Dzięki takim rozwiązaniom zyskasz nie tylko w oczach swoich klientów, ale przede wszystkim przyczynisz się do poprawy pogarszający się z roku na rok warunków środowiskowych.