Bez kategorii

Własny food truck – od czego zacząć?

opakowania gastronomiczne z recyklingu

Wiele osób szuka dziś pomysłu na własną firmę. Pierwszym wyborem są najczęściej działalności łatwe w zorganizowaniu i z niskim poziomem ryzyka. Do tego typu biznesu możemy zaliczyć prowadzenie food trucka. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które kochają gotować, mają przynajmniej podstawowe doświadczenie w gastronomii i odpowiednie środki na start. Podpowiadamy m.in.: ile kosztuje otwarcie foodtruck, co potrzeba na sam początek i jak pakować jedzenie na wynos.

Biznesplan i znajomość przepisów – nie tylko tych kulinarnych

Różnica między udanym food truckiem a krótkotrwałym przedsięwzięciem zwykle sprowadza się do planowania. Rozpoczynając działalność biznesową, warto upewnić się, że wpasuje się ona w określony rynek, spotka z popytem i znajdzie swoich lojalnych klientów. Elementem, którego nie można ominąć, jest biznesplan. Określenie kluczowych zadań, celów, a także przygotowania strategii np. marketingowej ułatwi rozwijanie pierwszej firmy. Na tym etapie warto przyjrzeć się konkurencji oraz oczywiście określić, jaki rodzaj kuchni, konkretnych dań czy napojów chcemy serwować.

Trzeba także sprawdzić, jakie przepisy obowiązują właścicieli food trucków. Na pewno konieczne będzie uzyskanie wpisu w Państwowej Inspekcji Sanitarnej, utrzymanie odpowiednich warunków higienicznych w samochodzie czy wyrobienie orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych. Zwykle należy również spełnić kilka innych wymogów dla małej gastronomii.

Food truck – co potrzeba do uruchomienia biznesu?

Wiedząc już, jakiego rodzaju food trucka będziemy prowadzić, trzeba zabrać się za organizowanie całej działalności. Podstawą jest oczywiście zakup odpowiedniego samochodu. To największy wydatek (więcej na ten temat napiszemy w kolejnych akapitach). Są dwie strategie – kupno pojazdu już dostosowanego do świadczenia usług gastronomicznych lub zakup odpowiedniego modelu, który następnie samodzielnie przerobimy na food trucka. To drugie rozwiązanie może być tańsze, ale pochłonie zdecydowanie więcej czasu. Do modeli samochodów, które nadają się do mobilnej gastronomii, należy m.in.: Mercedes Benz Sprinter, Peugeot Boxer, Fiat Ducato i Volkswagen T4.

Samo auto to jednak nie wszystko. Trzeba również wyposażyć food truck Co potrzeba niemal w każdym takim samochodzie? Zwykle jest to kilka podstawowych urządzeń gastronomicznych, np.: opiekacz do bułek, frytkownica, płyta grillowa, okap gastronomiczny, kompaktowa zamrażarka czy szafa chłodnicza. Niezbędny może okazać się również agregat prądotwórczy i kilkunastometrowy przedłużacz. Oprócz tego potrzebne są wszystkie drobne akcesoria do ostatecznego przygotowania i wydania potraw lub napojów – np. patelnie, garnki, sztućce, kubki itp. Trzeba również rozstrzygnąć, jak pakować jedzenie na wynos, by klient mógł wygodnie zjeść dany posiłek.

Food truck opakowania na wynos – które warto wybrać?

Opakowania, w których będzie wydawane jedzenie, to drobny, ale bardzo istotny element prowadzenia biznesu gastronomicznego. W ostatnich latach dużą popularność zyskują przede wszystkim opakowania ekologiczne. Właściciele food trucków wybierają je z kilku powodów:

  • są biodegradowalne, bezpieczne dla zdrowia i środowiska,
  • poprawiają wizerunek food trucka,
  • nie wpływają na smak potraw,
  • mogą być bardzo estetyczne,
  • są wytrzymałe.

Odpowiedzią na pytanie: jak pakować jedzenie na wynos, będą więc wszelkiego rodzaju ekologiczne menuboxy, lunchboxy, burgerboxy i biodegradowalne pojemniki na sałatki. Takie akcesoria można uzupełnić sztućcami wykonanymi np. z mączki kukurydzianej.

Sprawy finansowe – ile kosztuje otwarcie food trucka?

Bardzo istotnym elementem przygotowań do uruchomienia swojego własnego food trucka jest kosztorys. Szacuje się, że na start potrzeba ok. 70-90 tys. zł. Są to o wiele niższe koszty, niż te potrzebne na uruchomienie stacjonarnej restauracji. Największym wydatkiem, tak jak wspominaliśmy, jest samochód. Gotowy pojazd można dziś kupić za ok. 40-50 tys. zł. Cena będzie różnić się w zależności od rocznika, staniu auta i przebiegu.

Pozostała część kosztów to akcesoria kuchenne, niezbędne wyposażenie oraz pierwsze zatowarowanie. Warto również uwzględnić wszelkiego rodzaju opłaty, związane np. z ubezpieczeniem samochodu, postojami w określonych lokalizacjach czy handlem w konkretnym mieście. Po zgromadzeniu niezbędnego kapitału można zacząć pracę nad swoim pierwszym foodtruckowym biznesem. Wytrwałość w połączeniu z doskonałą kuchnią i przemyślanym marketingowym planem zwiększy szanse na sukces w tej branży.

Najpopularniejsze produkty

Trzcina MenuBox bez podziału – 230x158x70 – 50 szt.

  • Pojemność [ml]: 750
  • Ilość sztuk: 50
  • Cena/szt: 0,78 zł netto/szt
  • 39,00  netto
    47,97  brutto
Rodzajbez podziału
Wymiary [mm]230x158x70
Pojemność [ml]750
Ilość sztuk50
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,78zł netto/szt
Cena 39,00  netto
47,97  brutto

Ekologiczny kapturek KEBAB brązowy 160x170mm – 1000 szt.

  • Wymiary [mm]: 160x170
  • Ilość sztuk: 1000
  • Cena/szt: 0,03 zł netto/szt
  • 33,00  netto
    40,59  brutto
Rodzajdo kebaba
Wymiary [mm]160x170
Pojemność [ml]-
Ilość sztuk1000
Pakowaniezgrzewka
Cena/szt 0,03zł netto/szt
Cena 33,00  netto
40,59  brutto

Ekologiczny papier pakowy biały – 350x500mm – 10kg – ryza

  • Wymiary [mm]: 350x500
  • Ilość sztuk: 1 ryza (10kg)
  • Cena/szt: 91,90 zł netto/szt
  • 91,90  netto
    113,04  brutto
Rodzajdo kebaba
Wymiary [mm]350x500
Pojemność [ml]-
Ilość sztuk1 ryza (10kg)
Pakowaniekarton
Cena/szt 91,90zł netto/szt
Cena 91,90  netto
113,04  brutto
Wróć do listy wpisów